Reiserapport: Riverscape Restoration
I diplomoppgaven sin, ser Ingeborg Fjeldberg på økologisk konnektivitet ved å ta utgangspunkt i en delvis fjernet demning langs elva Tromsa i Ringebu kommune.
Prosjektet benytter en demning i Fåvang, Ringebu kommune, som case-studie. Demningen er over hundre år gammel og har ikke hatt en funksjon utover å være en konstruert «foss» siden 1960-tallet. Fordi demningen ikke er en naturlig del av vassdraget, påvirker den økologien i elva. Den sperrer for gjennomstrømming av sedimenter og biologisk materiale, samt hindrer fiskevandring. På grunn av hinderet demningen påfører Tromsas ørret og harr, ble demningen delvis fjernet. Til tross for utfordringene demningen har påført naturen rundt seg, har den hatt stor betydning for rekreasjon i området og Fåvangs innbyggere.
I oppgaven sin, utforsker Ingeborg hvordan økologien i og rundt elva kan forbedres og opprettholdes. Samtidig ser hun på hvordan mennesker kan benytte området rundt elva og komme i kontakt med naturen – uten å forstyrre viktige økologiske prosesser.
Studieturen til Fåvang bragte historielesing og utforsking av prosjektområdet. Ingeborg ble bedre kjent med omgivelsene og skapte et bredere perspektiv på demningen og prosjektet. Hun snakket også med lokalbefolkningen og hørte hvordan de forholder seg til området. Ingeborg tok seg god tid til å bli kjent med demningen, Fåvang og innbyggerne og fikk stort utbytte av feltturene.
Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 2000 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt. Les mer om reisestipend her.