Aktuelt | Sist oppdatert: 24.08.2018, 11:53

Arkitektbedriftene - Vil ha mer tyngde

Arkitektenes fagforbund er glad for at også Arkitektbedriftene i Norge ønsker at flere arkitektvirksomheter får sentral tariffavtale. Da vil bli lettere nå realisere målet når vi trekker i samme retning.

Flere bedrifter i den sentrale tariffavtalen vil gi et bedre tilfang av synspunkter, innspill og forslag til forbedringer i avtalen, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene i Norge, Egil Skavang. Foto: Arkitektbedriftene i Norge

Jo flere bedrifter som har den sentrale tariffavtalen, jo bedre forhandlingsposisjon får arbeidsgiversiden, mener Egil Skavang i Arkitektbedriftene.

Da tariffavtalen mellom Arkitektbedriftene (AiN) og Afag ble reforhandlet i år, ble partene enige om å jobbe sammen for å få flere medlemmer inn i den sentrale tariffavtalen.

– Vi ønsker å skape mer kunnskap og forståelse om avtalen. Vi tror det er hensiktsmessig for våre medlemmer at slike forhandlinger ivaretas sentralt for bransjen, sier Skavang.
 

FLERE MÅ MED

Han er altså helt enig med Afag om at for få er tilsluttet den avtalen, som hvert annet år reforhandles sentralt partene i mellom. Kun 71 av Arkitektbedriftenes 500 medlemsbedrifter er tilsluttet den sentralt framforhandlete avtalen.

– Jo flere bedrifter som er tilsluttet, jo større tyngde får avtalen, og det vil igjen gi oss som arbeidsgivere en bedre forhandlingsposisjon, forklarer Skavang, som er administrerende direktør i AiN, som er arkitektbransjens arbeidsgiverforening.

– På hvilken måte?

– Det ligger i sakens natur at dersom mange bedrifter er med, står avtalen sterkere. Dessuten får vi bedre tilfang av synspunkter, innspill og forslag til forbedringer i avtalen, sier Skavang.
 

SØKER ENGASJERTE ARBEIDSGIVERE

Han er spesielt på jakt etter de bedriftene som praktiserer innholdet i sentralavtalen, men som ikke er tilsluttet.

– Vi ønsker at de skal bruke sitt engasjement for å hjelpe oss å gjøre den bedre, og det vil de få en naturlig anledning til når de blir tilsluttet.

– Hvis man har lest helt hit i denne artikkelen og allerede får lyst til å gjøre sin plikt og bli tilsluttet, hvordan går en bedriftsleder fram?

– Ring oss eller gå inn i medlemsportalen og let deg fram til der hvor du kan søke om tilslutning, forklarer Skavang.

Han mener noen bedrifter kan ha glemt å slutte seg til avtalen formelt. Medlemsbedriftene ble automatisk meldt ut av avtalen da AiN gikk fra å være et ANS til å bli abeidsgiverforening.

– Ikke alle har skjønt at de aktivt må slutte seg til på ny, og noen lever i den tro at de fortsatt er med. Andre igjen tror kanskje det er en dyrere situasjon for dem, og det kan jo også være at det er det. Det er mange naturlige forklaringer, men spekulasjon utover det har jeg ikke, sier Skavang.
 

BREDT SAMARBEIDE

– Hvordan vil du beskrive samarbeidet deres med Afag?

– Det skjer på flere nivåer. Vi har en god dialog omkring tariffavtalen og det er normalt lite disputt om utviklingen av den, kanskje litt for liten. Samarbeidet preges av respekt og en vilje til å utvikle arkitektbransjen. Det siste poenget blir enda sterkere dersom du ser på bredden i samarbeidet oss imellom. Vi jobber godt sammen for å bedre de politiske rammebetingelser for bransjen, nå senest under Arendalsuka. Vi har flere felles prosjekter, blant annet kartlegger vi nå konkurransekostander i samarbeid med Afag, NAL og RIF, opplyser AiN-sjefen.

 

Artikkel hentet fra www.arkitektnytt.no