Hvordan forberede seg til eksamen og innleveringer
Vårsemesterets eksamens- og innleveringsperiode har nå begynt. Her finner du tips som kan bidra til at de kommende ukene inkluder mindre stress, nok søvn og flere hyggelige aktiviteter.
Før du begynner å lese til eksamen, bør du få oversikt over læringsmålene og hva undervisningen har vektlagt – hva du bør kunne, med andre ord. Hvilke læringsutbytter tror du er viktigst? Hva kan prioriteres ned? Du kan også snakke med foreleser om hvilke emner du bør fokusere på. Deretter bør du få en oversikt over egen kunnskap. Hva kan du godt og hva bør du jobbe mer med? Skriv gjerne ned hva som forventes at du skal kunne og hva du faktisk kan. Da har du et dokument som du lett kan forholde deg til. Du kan også fylle inn egen kunnskap etter hvert som du studerer slik at du hele tiden vet hvordan du ligger an i forhold til læringsmålene.
Noen ganger er det utrolig vanskelig å begynne dagens studiedag. Du vet nøyaktig hva du må forberede når det gjelder oppgaver, innleveringer og eksamener, men du vet rett og slett ikke hvor du skal starte. For at oppgaver ikke skal virke så overveldende, er det lurt å dele dem opp i mindre deler. For eksempel spesifiser hvilken artikkel du skal lese og hvor mange ord eller paragrafer du skal skrive om et spesifikt emne. Du kan også definere hvilke deler av en prosjektering du skal jobbe med. Ved å dele opp en innlevering på denne måten, får du bedre oversikt over hva du har gjort og hva du trenger å gjøre.
Det kan være vanskelig å begynne dagens arbeid dersom man ikke i forkant har bestemt seg for hvor man skal starte. Etter at du har fullført studiearbeidet for dagen, skriv en liste over de viktigste oppgavene for morgendagen eller så kan du skrive en liste for dagens viktigste oppgaver på morgenen. Finn rutinen som fungerer for deg.
For å unngå å jobbe i utallige timer hver dag og til lenge etter at solen har lagt seg, er det lurt å sette av en bestemt tidsperiode du skal jobbe innenfor. Lag din egen arbeidsdag. Du kan ta utgangspunktet i vanlig arbeidstid: kl. 9-16:30. Dette betyr også at du skal gi deg selv helg, lunsjpause og fritid. Husk å ta skikkelig pause når du har fri. Kom deg bort fra skjermen og skrivebordet – dette gjelder også lunsjpausen.
Du kan også benytte en tidsramme som er mer egnet for dine arbeidsvaner og energinivå. Identifiser når på døgnet du jobber best og er mest effektiv. Planlegg arbeidsdagen og -oppgavene ut ifra dette tidspunktet. Bruk tiden du har mest energi og fokus til å utføre de største og mest utfordrende oppgavene. For tidspunktene du har lavere energi, utfør mindre krevende oppgaver som ikke krever et aktivt engasjement, for eksempel research. Når du merker at du mister fokus, ta en pause. Gå en liten tur, drikk litt te eller vann, spis frukt eller strekk litt på kroppen.
Fjern distraksjoner. Dersom du jobber med en innlevering, men sjekker mobilen hver gang den plinger eller sjekker sosiale medier hvert 15. minutt, bruker du fort lenger tid på å fullføre oppgaven. Legg heller mobilen i et annet rom, skru den på lydløs og vibrering av eller koble fra Wifi. Det finnes også utvidelser og apper som blokkerer tilgangen til sosiale medier.
Når man går inn i den siste fasen av semesteret der fokuset er den siste innspurten, blir ofte egen helse bortglemt – både mental og fysisk. Du må fremdeles sørge for at du får i deg nok vann og næring. Ha en vannflaske på skrivebordet som du fyller opp jevnlig. Spis en solid frokost som holder deg mett fram til lunsj der du lader batteriene. Velg mat som inneholder langsomme karbohydrater, fett og proteiner som gir deg langvarig energi. Få gjerne i deg fullkorn og en porsjon frukt og grønt. Dersom du spiser sjeldent, vil du fort bli trøtt og ukonsentrert. For å unngå dette, bør du spise regelmessig.
Ikke tvil på hvor viktig god og nok søvn er! Legg deg innen rimelig tid på kvelden. Dårlig søvn påvirker humøret, konsentrasjon og yteevnen. Vi trenger nok søvn for å kunne restituere både hjernen og kroppen vår. Når du får nok søvn vil du kunne lettere bearbeide materialet du jobber med og du vil også huske det du har lest bedre.
Beveg kroppen i løpet av dagen. Du kan ta pauser fra arbeidet med noen enkle strekke- og tøyingsøvelser eller en gåtur rundt nabolaget. Ved å komme deg ut, vil du også få et godt påfyll av frisk luft og forhåpentligvis sol.
Helt til slutt, men som kanskje er noe av det viktigste: finn aktiviteter som hjelper deg koble av fra skole og jobb. Enten det er å snakke med venner og familie, gå en tur, trene styrke, lage mat, strikke eller lese. Sørg for at du gjør aktiviteter som gir deg energi slik at du har overskuddet til å fortsette studiearbeidet senere eller neste dag. Ikke ignorer viktigheten og den positive effekten av fritid.