Reiserapport: Det kulturhistoriske tunet som et moderne mikrosamfunn
Gjennom diplomprosjektet sitt, undersøkte Mathilde Engum Rolland mulighetene for å ta i bruk forlatte gårder i Norge for å skape et mikrosamfunn.
I samarbeid med en medstudent, ønsket Mathilde å arbeide med bevaring av eksisterende bygninger, og tradisjonell utforming av nye bygninger i sin utvalgte lokasjon – Møllstunet i Geiranger. Møllstunet er et godt bevart klyngetun med historie helt tilbake til år 350. Tunet ble i 2021 tildelt Riksantikvaren sin kulturminnepris, fordi det er et godt eksempel på vern gjennom bruk.
I dag er det vanskelig å bli eller flytte til landsbygden på grunn av blant annet jobbmuligheter, bolig og mangel på fellesskap. Gårder står da tomme og forfaller, som fører til at store verdier går tapt. Ved å flytte til landsbygdene, kan man få større og rimeligere boliger, nærhet til natur, sterkere fellesskap, variert bosetning i hele landet, og bevaring av verneverdig arkitektur og kulturminner.
Med studieturen ønsket Mathilde å få en bredere forståelse for klyngetun som boform, samt bli klokere på bygningenes funksjonsdefinerte utforming. Ved å analysere landskapets utstrekning og stedets materialitet kan nye bygninger oppføres på en konstruktiv, estetisk og miljøbevisst måte. I landsbynorge, levde folk i harmoni med naturen og i fellesskap med hverandre. Dette livet ønsket Mathilde å gjenskape i et moderne klyngetun, med fokus på tradisjonsbundne materialer og byggeteknikker.
Les hele reiserapporten her.
Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 2000 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt. Les mer om reisestipend her.