Aktuelt | Sist oppdatert: 28.10.2022, 09:15

Reiserapport: Det kulturhistoriske tunet som et moderne mikrosamfunn

Gjennom diplomprosjektet sitt, undersøkte Mathilde Engum Rolland mulighetene for å ta i bruk forlatte gårder i Norge for å skape et mikrosamfunn.

I samarbeid med en medstudent, ønsket Mathilde å arbeide med bevaring av eksis­terende bygninger, og tradisjonell utforming av nye bygninger i sin utvalgte lokasjon – Møllstunet i Geiranger. Møllstunet er et godt bevart klyngetun med historie helt tilbake til år 350. Tunet ble i 2021 tildelt Riksantikvaren sin kulturminnepris, fordi det er et godt eksempel på vern gjennom bruk.

I dag er det vanskelig å bli eller flytte til landsbygden på grunn av blant annet jobbmuligheter, bolig og mangel på fellesskap. Gårder står da tomme og forfaller, som fører til at store ver­dier går tapt. Ved å flytte til landsbygdene, kan man få større og rimeligere boliger, nærhet til natur, sterkere fellesskap, variert bosetning i hele landet, og bevaring av verneverdig arkitektur og kulturminner.

Med studieturen ønsket Mathilde å få en bredere forståelse for klyngetun som boform, samt bli klokere på bygningenes funksjonsdefinerte utforming. Ved å analysere landskapets utstrekning og stedets materialitet kan nye bygninger oppføres på en konstruktiv, estetisk og miljøbevisst måte. I landsbynorge, levde folk i harmoni med naturen og i fellesskap med hverandre. Dette livet ønsket Mathilde å gjenskape i et moder­ne klyngetun, med fokus på tradisjonsbundne materialer og byggeteknikker.

Les hele reiserapporten her.


Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 2000 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt. Les mer om reisestipend her.

Her finner du eksempler på tidligere rapporter.