Aktuelt | Sist oppdatert: 21.04.2021, 13:53

Reiserapport: Vikingbyen Kaupang

Helga Steen-Johnsens diplomarbeid omhandler vikingbyen Kaupang og hvordan skape en mer personlig tilnærming til vikingtiden. 

Vikingbyen Kaupang ble grunnlagt omkring år 800. Landsbyen bestod av hus, verksteder og store områder med gravhauger. Deler av byen har blitt utgravd, men bare en liten prosentandel av hele området. I dag, viser den frivillige gruppen Kaupangprosjektet besøkende rundt i naturen og området der vikingene levde av. De driver også et museum.

Helga tror at man lærer mer ved å reise til stedet hvor historien fant sted enn ved å se på gjenstander i et musuem langt unna der de ble funnet. Med sin diplomoppgave, ønsker Helga å vise potensialet i å utvikle disse historiske knutepunktene og la folk oppleve steder hvor historien faktisk skjedde. Kaupang er ett av slike knutepunkt. Ved å utvikle slike historiske punkt, vil man kunne sette opp en løype som tar for seg hele Norge. Helgas prosjekt kan derfor også fungere som en mulighetsstudie for hvordan man kan behandle slike steder i framtiden.

Les hele rapporten her.