Aktuelt | Sist oppdatert: 11.04.2019, 14:54

Varslingsveileder for medlemmer og tillitsvalgte

1 av 5 av AFAGs medlemmer har opplevd seksuell trakassering på arbeidsplassen. Vi har utarbeidet en generell varslingsveileder som kan benyttes av både medlemmer og tillitsvalgte. 

Høsten 2018 gjennomførte Arkitektenes fagforbund (AFAG) en undersøkelse blant sine medlemmer med ønske om å kartlegge tilfeller av seksuell trakassering i arkitektur- og designbransjen. Da funnene ble publisert kunne resultatene vise at hele 1 av 5 av AFAGs medlemmer har opplevd uønskede hendelser av seksuell art i forbindelse med jobb. I etterkant har vi besluttet å få utarbeidet en generell varslingsveileder som kan benyttes når trakassering skjer på arbeidsplassen. 

Denne varslingsveilederen er utarbeidet som et verktøy i arbeidet med å forebygge og håndtere tilfeller av trakassering på arbeidsplassen. Vi vil med denne veilederen gi en oversikt over hva varsling er, det særskilte rettsvernet som utløses ved varsling, hvilke krav som stilles til henholdsvis varsler og arbeidsgiver, samt tillitsvalgtes/verneombudets rolle. Vårt ønske er å normalisere og avdramatisere varslingsinstituttet for å dempe de menneskelige kostnadene. Et mål er å jobbe for et arbeidsliv med en åpen og konstruktiv dialog mellom partene.

Denne veilederen er basert på en tidligere versjon utarbeidet av Econas arbeidslivsavdeling med god støtte fra Norges Juristforbund og deres varslingsveileder fra januar 2016. Veilederen ble vedtatt av forbundsstyret 29. mars 2019. 
 




Relaterte Saker

Nytt forbundsstyre i AFAG

Publisert: 24.04.2024

Arkitektenes fagforbunds nye styreleder er Silje Andrea Sæverud.

Les mer

Hovedtariffoppgjøret i staten er i gang

Publisert: 22.04.2024

I dag startet forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i staten. Akademikerne er den største hovedsammenslutningen i staten og forhandler på vegne av 42 769 høyt utdannede.

Les mer