Aktuelt | Sist oppdatert: 07.12.2022, 14:06

Reiserapport: Studietur til Ruhrdistriktet

I sitt diplomprosjekt, utforsker Bettina Barlinn hvordan vi ser på og verner industriminner i Norge. 

Oppgaven handler om kulturminner ved Sarpsfossen. Siden Sarpsborg ble bygget ved Sarpsfossen i 1017, har det 20,5 meter høye vannfallet gitt kraft og arbeid. Først i form av tømmerflåting og sagbruk, siden som papirfabrikk og k­raftverk. I dag produseres strøm i tre kraftstasjoner, drevet av to bedrifter som hver eier 50 % av fallrettighetene i fossen. Sarpsfossen har i mange hundre år vært et landemerke og severdighet for tilreisende og lokale. I dag fremstår den som gjemt bort og utilgjengelig for byens innbyggere. I sitt diplomprosjekt, ønsker Bettina å tegne et forslag til hvordan fossen og dens kan bli historie mer tilgjengelig, samtidig som industrien fortsetter. 

For å oppnå dette, dro Bettina til Ruhr-distriktet i Tyskland, hvor det er mange eksempler på godt bevarte industriområder. Her har dyktige arkitekter transformert bygninger slik at historien får leve videre samtidig som området får en ny mening for oss i dag. I Ruhr-distriktet, fikk Bettina lære av hvordan de har tatt vare på kulturarv og hvordan tidligere bortgjemte områder har blitt transformert til noe alle ser verdien av.

Les hele reiserapporten her.


Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 2000 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt. Les mer om reisestipend her.

Her finner du eksempler på tidligere rapporter.