Aktuelt | Sist oppdatert: 14.04.2023, 14:36

Reiserapport: Shopping trip through rural Norway

I sin diplomoppgave, ville Maria Skarvatun og Tu-Uyen Phan utforske effekten som netthandel har hatt på fysiske butikker ved å besøke ulike kjøpesentre.

Norge har det høyeste antallet kvadratmeter med kjøpesentre per innbygger i Europa. Likevel, ser man en reduksjon i antall butikker. Fra 2000 til 2016 gikk en av ti butikker konkurs i landet. Effekten er ikke like stor i de større byene som den man ser i mer rurale områder.

Maria og Tu-Uyen ønsket å se hvem kjøpesentrenes brukere var, hvordan kjøpesentrene ble styrt og ivaretatt, og hvilke estetiske kvaliteter sentrene hadde. Kan man se noen tydelige tendenser i sentrenes konstruksjon? Hvordan påvirker de nærområdet? Studentene var også spente på å seg om kjøpesentre allerede hadde nådd sin ende i noen områder.

Studieturen tok Maria og Tu-Uyen til kjøpesentre rundt Oslo og på Vestlandet. Totalt besøkte de 17 kjøpesentre. Reisen begynte på Kuben i Hønefoss, før de kjørte til Handelshuset i Førde, tilbake til Valdressundet i Bagn og avsluttet på Smietorget i Gran. De sammenlignet kjøpesentrene og deres kvaliteter for å vurdere kjøpesentrenes fortid, nåtid og framtid.

Les hele reiserapporten her.


Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 2000 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt. Les mer om reisestipend her.

Her finner du eksempler på tidligere rapporter.