Aktuelt | Sist oppdatert: 05.05.2023, 11:34

Reiserapport: Roma

I sin diplomoppgave, undersøker Christian Tømmerraas konstruktive steinkonstruksjoner i en moderne byggeskikk og ser på teknologien som muliggjør steinkonstruksjoner som et alternativ til stål og betong.

I diplomoppgaven, vurderer Christian steinens rolle i utviklingen av byggeskikken, både før og etter stål og betong, men også på steinens muligheter i samspill med disse. Et sentralt premiss for steinens anvendelighet ligger i dens gjenbrukbarhet. Christian tok da turen til Roma for å utforske gjenbruk av stein der.

I Roma kan vi se mange forskjellige eksempler på gjenbruk av stener fra et bygg til et annet, men det som interesserte meg mest var både hvordan edlere og forfinede stener var blitt sortert fra grovere stener, og de kulturelle konsekvensene av denne utvelgelsen. Når man kan spore bygningsdelene sine 2000 år tilbake i tid, hvordan forholder man seg da til estetikk, uttrykk og kulturelle symboler? Om vi ønsker lengre livssykluser for byggene våre er dette temaer vi må ta opp når vi planlegger for gjenbruk av byggematerialene våre, slik at vi også ønsker å ta vare på dem.

Kunnskapen og erfaringen som Christian tilegnet seg i Roma, tok han med seg i undersøkelsen av steinbruddet på Skriverøya. Han kunne da lettere lese og forstå stedets kvaliteter.

Les hele reiserapporten her.


Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 2000 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt. Les mer om reisestipend her.

Her finner du eksempler på tidligere rapporter.