Aktuelt | Sist oppdatert: 14.10.2022, 11:41

Reiserapport: Reiserapport fra Røst

Silje Dæhli og Maris Mänd brukte sitt diplomprosjekt til å framheve verdien av hus som står til forfall i landets byer og bygder.

I diplomprosjektet sitt, ønsket Silje og Maris å finne ut hvordan forfalne hus potensielt kan genere ny arkitektur, tuftet på historie og eksisterende konstruksjoner og materialer. Toralfhuset, et bolighus i sveitserstil utenfor Røstlandet, ble oppgavens case-studie. Huset ble bygd i løpet av 1890-årene og har vært forlatt siden 1973. Siden da har huset forfalt grunnet mangel på vedlikehold og at folk har forsynt seg med materialer.

Røst er et metropolitisk sted 100 km fra Bodø. Hovednæringen er fisking, med produksjon av tørrfisk for det internasjonale markedet. Røst har også blitt et viktig sted for å forske på klimaendringer. Fuglefjellene på Røst pleide å være hjem til et av Europas største sjøfuglkolonier, men i dag er det få fugler som reiser til Røst. Næringskjeden kan bli videre endret av overfiske, som også kan sette fiskenæringen i fare for å bli endret i det lange løp.

Toralfhuset er verdifullt siden det kan gjenspeile kulturen og livsstilen på Røst. Silje og Maris lurer på hva som er det riktige å gjøre med huset. Er det riktig å la det forfallet? Eller er det riktig å transformere det? Ved å jobbe tett på huset, lære om Røst sin kultur og dra nytte av arkitektonisk frihet håper de å finne svaret.


Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 1500 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt. Les mer om reisestipend her.

Her finner du eksempler på tidligere rapporter.