Aktuelt | Sist oppdatert: 26.09.2022, 11:31

Reiserapport: Pragmatisk vern

For sitt diplomprosjekt, tar Daniel Larsen og Kim Pløhn utgangspunkt i et dilemma som byggebransjen står overfor – ivaretakelsen av bygninger som faller utenfor vernekriteriene.

Oppgavens problemstilling er å undersøke hvordan et antikvarisk bygningsvern kan suppleres av et pragmatisk vern begrunnet i materielle ressurser og bundet energi. Med geografisk utgangspunkt i Oslo kommune og den pågående byutviklingen på Bryn, undersøker Daniel og Kim hvilke føringer et pragmatisk vern vil legge for byutviklingen på bydel- og bygningsnivå. Prosjektet innebærer å utarbeide et motforslag til de pågående planene for byutvikling på Bryn. Daniel og Kim belyser hvordan bevaring og videreutvikling av bygningsmassen påvirker prosjektets tomteutnyttelse, program, klimagassutslipp og materialforbruk.

Studieturen brakte dem til flere steder i Europa. Der ønsket de å finne inspirasjon til hvordan de kan hente ut potensialet i bygningsstrukturene i den ikke-vernede bygningsmassen. Videre ville de gi bygningsstrukturene et uttrykk som tar vare på noen av kvalitetene bygningene besitter i dag, med pragmatisk materialbruk og generelle planer og fasader.

Les hele reiserapporten her.


Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 1500 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt. Les mer om reisestipend her.

Her finner du eksempler på tidligere rapporter.