Aktuelt | Sist oppdatert: 20.10.2022, 08:01

Reiserapport: Et moderne bibliotek

I sin diplomoppgave, undersøker Pia Straumsnes Tangen mulighetene for å tilpasse et historisk bibliotek til moderne bibliotekdrift.

Diplomprosjektet til Pia omhandler Fredrikstad bibliotek – et historisk bibliotek bygget i 1926. Siden biblioteket ble tegnet og bygget for datiden, passer det ikke lenger til moderne bibliotekdrift. For å få biblioteket til å favne en større gruppe innbyggere, vil det dra nytte av å tilby praktisk kunnskap i tillegg til bøker. I et samfunn hvor flere og flere flytter i leilighet, hvor håndverkere fort kan bli dyrt, og hvor man gjerne lager ting selv, kan et verksted hvor man kan tilegne seg praktisk kunnskap være en enorm ressurs og sosial møteplass.

Pia ønsker dermed å undersøke muligheten for å tilegne biblioteket verkstedlokaler i større grad. Mange moderne biblioteker bruker dette i mindre grad, og det kalles da ofte makerspace eller fablabs. Hun har dermed tatt turen til blant annet Deichmann Bjørvika og Oodi, sentralbiblioteket i Helsinki, for å få innblikk i bibliotek med verkstedlokaler.

I reiserapporten, beskriver Pia turen til Oodi og hennes opplevelse av biblioteket. Hun ser på hvordan folk benytter biblioteket på ulike måter og hvordan biblioteket selv legger opp til bruk av forskjellige grupper. Gjennom besøket, fikk Pia øynene opp for hva et bibliotek kan tilby og være for folk flest.

Les hele reiserapporten her.


Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 2000 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt. Les mer om reisestipend her.

Her finner du eksempler på tidligere rapporter.