Aktuelt | Sist oppdatert: 01.02.2021, 15:20

Egen pensjonskonto - valget er ditt!

Fra 1. februar 2021 får nær 1,5 millioner av oss egen pensjonskonto. Dette innebærer at vi selv kan velge hvem som fremover skal forvalte pensjonen vår.

Hva er egen pensjonskonto?

Egen pensjonskonto gjelder for deg som jobber i privatsektor og har innskuddspensjon.  

Fra 1. februar vil pensjonen til 1,4 millioner nordmenn automatisk flyttes og samles på en “egen pensjonskonto”. Det innebærer at pensjonen du har fra tidligere arbeidsgivere vil flyttes til den leverandøren du har gjennom jobben i dag. Du kan velge å reservere deg mot denne flyttingen og velge en annen leverandør enn jobben. Reservasjonsretten gjelder i tre måneder. Dersom du har jobbet hele karrieren i offentlig sektor eller har jobbet i private virksomheter som har ytelsespensjon, vil egen pensjonskonto være av liten interesse for deg, men du bør også være klar over mulighetene for å starte egen fondssparing og Individuell pensjonssparing (IPS) dersom du ønsker høyere utbetalinger når du blir pensjonist.

Innskuddspensjon innebærer at arbeidsgiver hvert år sparer en prosentandel (mellom 2% og 7%) av lønnen din til pensjon. Den totale pensjonspotten din er delt inn i en aktiv og en passiv del. Den aktive delen gjelder det som spares for deg i jobben du har i dag, og det passive er det du har spart fra tidligere arbeidsgivere. Din nåværende arbeidsgiver er pliktig til å spare en prosent av lønnen din til pensjon hvert år. De betaler gebyrer på forvaltningen av pensjonen så lenge du er ansatt. Når du slutter i en jobb og har innskuddspensjon får du et pensjonskapitalbevis, og på dette er det du som betaler gebyrene. I januar vil både din aktive og passive pensjonssparing flyttes over på en “egen pensjonskonto”. 

 

Hvorfor innføres Egen pensjonskonto? 

Egen pensjonskonto blir innført for å gi deg bedre oversikt og for å redusere gebyrene du betaler på pensjonen din. Dagens pensjonssystem gjør at mange nordmenn har pensjonskapitalbevisene hos forskjellige leverandører med høye forvaltningsgebyrer. Egen pensjonskonto sørger for at hele pensjonspotten samles et sted. 

 

Et av de viktigste valgene du tar for din pensjon 

Den nye lovgivningen gjør at du for første gang kan velge hvor pensjonssparingen fra din nåværende jobb plasseres. Egen pensjonskonto åpner dermed markedet for nye aktører. Det vil komme deg til gode da du kan sammenligne forskjellige aktører og finne den med best priser, akkurat som du gjør med renta på boliglånet. Ved å ta enkle grep kan du sørge for mye mer å rutte med som pensjonist. 

 

Kron er et godt alternativ

Arkitektenes fagforbund og Akademikerne Pluss har forhandlet frem en svært god avtale med lave omkostninger hos Kron på vegne av over 200 000 medlemmer. Plasser din pensjonskonto hos Kron med Akademikeravtalen, og få en av Norges beste pensjonssparinger. Les mer om avtalen med Kron og dine muligheter på https://www.kron.no/afag.

Ønsker du å ta «pensjonstesten», trykk her

 

Hva skjer hvis du ikke jobber i privat sektor eller er arbeidsledig? 

Avtalen med Kron inkluderer et veldig godt tilbud med rabatter både på egen pensjonskonto, fondssparing og Individuell pensjonssparing (IPS). Hvis du kun jobber i offentlig sektor vil du dessverre ikke kunne benytte pensjonsavtalen hos Kron, men du har tilgang til rabattene på fondssparing og IPS. Egen pensjonskonto gjelder for alle som har, har hatt, eller kommer til å få, innskuddspensjon hos arbeidsgivere i privat sektor. Du kan samle innskuddspensjon hos Kron gjennom alle livsfaser, skulle du senere begynne i privat sektor vil du kunne benytte pensjonsavtalen.