Aktuelt | Publisert: 13.05.2024

Reiserapport – Safe Injection Sites Along Akerselva

I diplomoppgaven Safe Injection Sites Along Akerselva foreslår Mikael Oscar Lorum Johansen helseorienterte, urbane og arkitektoniske grep som tilrettelegger for brukerbehovene til individer med rusmiddelavhengighet.

Mikal Oscar Lorum Johansen leverte sin diplomoppgave i landskapsarkitektur, våren 2023 ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Oppgaven, titullert «Safe Injection Sites Along Akerselva» undersøkte fysiske og sosiale forhold knyttet til Oslos åpne narkotikascener. Ut ifra disse undersøkelsene sprang forslag til helseorienterte, urbane og arkitektoniske grep som tilrettelegger for brukerbehovene til individer med rusmiddelavhengighet.

I diplomoppgaven anvendte Mikael stedsanalyser av historiske områder assosiert med narkotikabruk i Oslo, dybdeanalyser av gjeldende sosiale velferdsstrukturer og det ble gjennomført intervjuer med en rekke representanter fra rusomsorgen.

I tillegg gjennomførte han en studietur til København for å besøke og analysere Kontaktsenteret i Vesterbro, et «værested» og trygt injeksjonssenter. Mikael beskriver Kontaktsenteret som et prosjekt hvor fysiske designløsninger har latt seg påvirke av hensyn til brukeres varierende mentale tilstander. Det var blant annet synlig i hvilerom, hvor vegetasjon og lys fikk gunstige, framtredende roller. Dette er bevisste grep, basert på evidensbasert helsedesign.

Studieturen inkluderte også en ekskursjon til Nacadia Therapy Garden. Terapihagen, utviklet av Ulrika Stigsdottir, ble undersøkt for en unik bruk av landskapsarkitektoniske og miljøpsykologiske prinsipper for behandling av pasienter med alvorlige stress-relaterte diagnoser.

Les hele reiserapporten her.

 

Som studentmedlem i AFAG, kan du søke om reisestipend på inntil 2000 kr i forbindelse med diplomprosjektet ditt.
Les mer om reisestipend her.

Her finner du eksempler på tidligere rapporter.