Aktuelt | Sist oppdatert: 07.12.2018, 13:39

1 av 5 av AFAGs medlemmer har opplevd seksuell trakassering på arbeidsplassen

Tidligere i høst sendte Arkitektenes fagforbund (AFAG) ut en undersøkelse til alle sine medlemmer med spørsmål om hvorvidt man har blitt utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Tidligere i høst sendte Arkitektenes fagforbund (AFAG) ut en undersøkelse til alle sine medlemmer med spørsmål om hvorvidt man har blitt utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen. Formålet med undersøkelsen var å kartlegge forekomsten av seksuell trakassering i arkitektur- og designbransjen slik at AFAG kan tilby best mulige støttetiltak for våre medlemmer og tillitsvalgte i forebyggingen og håndteringen av uønskede opplevelser av seksuell trakassering i jobb.  

21 prosent har opplevd seksuell trakassering på arbeidsplassen

Resultatene fra rapporten viser at 1 av 5 av AFAGs medlemmer har opplevd seksuell trakassering på arbeidsplassen. Det er svært få som sier ifra om hendelsen og de fleste velger å snakke med kolleger om det som har skjedd fremfor å varsle til tillitsvalgt. 3 av 4 melder ikke ifra om trakassering. Trakasseringen skjer i ulike sektorer og stillinger, men hele 77 prosent av de som melder ifra jobber i privat sektor. Kun 23 prosent jobber i statlig og kommunal sektor. Funnene viser at en sto andel av trakasseringen utføres av en person med lederfunskjon og de trakasserte opplever at handlingen gjentar seg. 

Tiltak for AFAGs tillitsvalgte 

AFAG tar resultatene fra undersøkelsen på høyeste alvor, og vi er allerede godt i gang med å utarbeide kurstilbud for våre tillitsvalgte. Vi vil også tilby en varslingsveileder for våre tillitsvalgte som kan brukes i arbeidet med å forebygge å håndtere uønskede hendelser av seksuell trakassering. 

Vi kommer gjerne til din arbeidsplass for å presentere resultatene fra rapporten. 

Spørsmål om undersøkelsen kan sendes til eli@afag.no. 

 

Les rapporten i sin helhet her.